home   ras-info   mojos   girls   boys   nieuws   puppies   gallery   gastenboek   contact

 
De engelse Bulldog...een bijzonder ras...

"Quality begins on the inside... and then works its way out"

Als ik spreek over bijzonder...dan is dat niet alleen in uiterlijk opzicht, maar ook in innerlijk opzicht...Het innerlijk kun je dan wederom verdelen in 'het karakter' en 'de gezondheid'.
Omtrent dat laatste, de gezondheid,  wordt vaak gesproken...maar hoe zit dat nu??
 

Omdat ik zo eerlijk mogelijk tegen toekomstige puppy eigenaren wil zijn, wil ik wat meer informatie omtrent de gezondheid van de Engelse Bulldog verschaffen. Normaal gesproken komt dit bij mij ook ter sprake als ik mensen uitnodig om kennis te maken, maar voor alle gemak hier alvast een stukje info:

Een bulldog behoort tot de 'Kortsnuitige hondenrassen'... Dit kan in sommige gevallen tot gezondheidsproblemen leiden.
Vaak valt dat de eerste maanden niet zozeer op, maar in het verloop van het eerste jaar kunnen zich ten gevolge van n of verschillende aandoeningen problemen voor gaan doen.
Klik hier voor meer informatie omtrent het 'kortsnuitige syndroom' 
(met dank aan Dierenkliniek Sleeuwijk)
stand2.gif (24712 bytes)
stand1.gif (19072 bytes)
 


Daarnaast is een bulldog 'abnormaal' van bouw, waardoor hun bottengestel nogal wat te verduren heeft. Er kunnen knie-, elleboog- en rugproblemen voor komen of deze kunnen ontstaan door onjuiste beweging en ontwikkeling.
Het is daarom belangrijk de pup van kleins af aan niet aan 'overbelasting' bloot te stellen.
Dit houdt in dat de pup kleine wandelingen moet maken en het eerste jaar zeker niet buitensporig mag spelen.
Zo krijgt het lichaam het eerste jaar de tijd om goed te werken aan de spieropbouw, zodat het bottenwerk mooi op zijn plaats blijft zitten zodra hij 'volwassen' is...
Een pup is in feite een zak met botjes..die u als baasje kunt 'maken en breken'! Dus regelmatige kleine wandelingen per dag en daarnaast veel rust.
Als u de pup goed laat ontwikkelen...dan zal hij of zij op volwassen leeftijd weinig of geen problemen met bewegen ervaren...


Ook kan een bulldog oogproblemen hebben of ontwikkelen. Dit kunnen verschillende aandoeningen zijn, die vaak operatief te verhelpen zijn. Hieronder een aantal oogprolemen die bij de Engelse bulldog kunnen voorkomen.


CHERRY EYE:
een derde ooglid, het vlies dat zichtbaar is langs de neuskant van het oog. Een T-vormig stukje kraakbeen vormt als het ware het skelet van dit ooglid. De basis van dit kraakbeen is omgeven door een traanklier nl. de derde ooglidklier. In een normale positie is deze klier niet zichtbaar, ze wordt door een soort bindweefsel op haar plaats gehouden onderaan de oogbol. Maar het kan ook voorkomen dat deze klier wel zichtbaar is. Een operatie is dan noodzakelijk.

ECTROPION : Het naar buiten krullen van het onderooglid. Met als gevolg dat er een soort vangnet voor vuil en bacterin ontstaat. Het slijmvlies van het oog zal daarom ook snel gaan ontsteken, en de hond zal er veel last van hebben. Het aanbrengen van een zalf is echter een tijdelijke oplossing en het ooglid zal daarom operatief moeten worden ingekort.

ENTROPION: Het naar binnen krullen van een ooglid, waardoor de wimpers over de oogbol heen gaan schuren. Dit doet pijn en kan ontstekingen veroorzaken. Zalf is een tijdelijk redmiddel en ook bij deze vorm is operatie noodzakelijk.

TRICHIASIS : zijn "foutief" geplaatste haren, die aan de binnenzijde van het ooglid zitten en dus over het hoornvlies schuren. Met behulp van bepaalde technieken zijn de haartjes te verwijderen.

DISTICHIASIS : zijn haren die op de ooglidrand zitten. Als deze verkeerd gericht zijn op de oogbol moeten ook deze verwijderd worden.

DROGE OGEN: Doordat de ogen te weinig traanvocht krijgen, wordt het oog droog, met als gevolg dat vuil achterblijft in het oog en ontstekingen en irritaties geeft. De oplossing is levenslang met kunst-tranen te behandelen.Daarnaast kan een bulldog net als elke andere rashond medische problemen hebben die niet toe te schrijven zijn aan het ras, maar gewoon bij elk ras voor kunnen komen, zoals huidproblemen, hormoonproblemen e.d.
 
U begrijpt wellicht dat het heel belangrijk is voor een fokker om 'alleen' met de gezondste bulldoggen te fokken en niet met ouderdieren met bovenstaande problemen!

Het is natuurlijk een moeilijk ras, en het wil niet zeggen dat als je met 2 gezonde ouderdieren fokt, je alleen maar gezonde pups krijgt. Er kn dan toch nog altijd een kans zijn dat er een pup geboren wordt die wel erfelijke afwijkingen heeft.

Maar 1 ding is zeker: Als de ouderdieren wel erfelijke problemen hebben, dan is de kans meermalen groter op pups met soortgelijke  problemen!!
 
Helaas zijn er fokkers die wel met veel erfelijke problemen fokken, wat het ras (en uw pup) niet ten goede komt. Maar gelukkig zijn er ook verantwoordelijke fokkers en zij fokken k met liefde voor het ras.

Al met al moet u dus goed nadenken als u kiest voor een bulldog.
En als uw besluit vaststaat is het ook heel belangrijk een juiste fokker te zoeken.
 
Voor mij persoonlijk geldt, ondanks de risico's van het fokken, dat er voor mij geen ander ras  bestaat dan de Engelse Bulldog.
Vooral door hun ontzettend leuke karakter, mooie verschijning en aanwezigheid, hebben zij mijn hart voor altijd gestolen!!

Natuurlijk spreekt het voor zich dat ik alleen fok met de juiste ouderdieren, en mochten er, ondanks mijn verantwoorde keuzes in de ouderdieren, toch erfelijke/medische problemen zijn met puppies, dan neem ik ook mijn verantwoordelijkheid als fokker en verwijs niet alleen naar een koopcontract!

 

 << BACK ||